Navel dippen voor betere biggezondheid

John Lamers


Liefst helemaal zonder antibiotica de biggen grootbrengen. Volgens Tim Heuvelmans gaat dat lukken met instrooien van het biggennest en het inkorten en dippen van de navelstreng, zodat die snel indroogt en ziektekiemen geen kans krijgen.

Heuvelmans is medewerker op een groot zeugenbedrijf. Daar is veel aandacht voor de hygiëne en de verzorging van de biggen en zeugen. De bigoverleving ligt dan ook boven de 90 procent, waardoor het lukt om 16 biggen per zeug te spenen.

Om te voorkomen dat er antibiotica nodig zijn om ziektekiemen aan te pakken, bedacht Heuvelmans dat het beter zou zijn de navelverzorging anders aan te pakken.

‘De navelstreng is vaak lang en kan vast komen te zitten, of de zeug gaat er op staan. Hierdoor krijg je beschadigingen die niet meer goed genezen met later bijvoorbeeld een navelbreuk als gevolg. Daarnaast kunnen ziektekiemen vrij gemakkelijk via de navelstreng binnenkomen’, legt hij uit.

Heuvelmans nam contact op met Joost van Dal van Heemskerk Dairy en vroeg of hij een idee had. ‘Bij geiten en kalveren is naveldippen normaal en samen hebben we de Pigdipper ontwikkeld.’

Het gaat om een rubberen cupje dat van onderaf wordt gevuld met een middel waardoor de navel snel indroogt. Alle biggen worden nu binnen 4 uur na de geboorte gedipt nadat de navelstreng is ingekort. Om te zorgen dat de navelstreng tot die tijd niet besmet raakt, wordt de leefomgeving ontsmet met BoxClean in de biggennesten.

Foto: Johan Wissink

Kort na de geboorte behandelt Tim Heuvelmans de navels zodat ziektekiemen geen kans krijgen.